17 Aralık 2015 Perşembe

Ağlayan Kek

  Adı ağlayan kek ama ağlamasına fırsat vemeden çabucak yiyip bitireceğiniz bir kek.Bizim evde keklerin ağladığı görülmemiş henüz..Ağlayan kek genelde kakaolu yapılır.Bir farklılık yapıp kakao kullanmadım.Damla çikolata kullandım.Bu şekilde de güzel oldu...


Ağlayan Kek Yapılışı:

Yumurtalar ve toz şeker beyazlaşıncaya kadar çırpılır.Üzerine kakao, vanilya, kabartma tozu, unu ve sütü ilave edip tekrar iyice çırpılır.Kek hamuru yağlanmış dikdörtgen borcam veya yuvarlak tepsiye dökülür.Önceden ısıtılmış 170-180° fırında 25-30 dakika pişirilir.İlk sıcağı çıkan kek kürdan ile veya lolipop çöpü ile delinir.1,5- 2 su bardağı süt kekin üzerine gezdirilir.


Çikolata sosu: Üzerindeki tarife göre hazırlanıp  soğutulur.Kekin üzerine çikolata sosu dökülerek düzeltilir.Ağlayan kek bir süre dinlendirildikten sonra servis yapılır.

Malzemeler:
4 yumurta
3 kahve fincanı şeker
3 kahve fincanı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı süt
4-5 kaşık kakao
1 paket kabartma tozu
Damla çikolata isteğe göre

Keki ıslatmak için:
1,5-2 su bardağı süt

Üzeri için:
1 paket çikolata sosu

Not: Keki ıslak sevmeyenler az süt ile keki ıslatabilir.Bir kaç saat dinlendirilirse daha güzel olur.
Üzerini kremşanti ile de süsleyebilirsiniz.Bunun için:Kek tamamen soğuduktan sonra üzerindeki tarife göre hazırlanan kremşanti sürülür.Son olarak bol çikolata sosu ile üzeri kaplanır. Çikolata sosunun da mutlaka soğumuş olması gerekir.Afiyet olsun.

Not:Tarif kakaolu hazırlanıyor.Ben bu sefer bir farklılık yapıp kakao kullanmadım.Damla çikolata kullandım.Damla çikolatalı da harika oldu tercih sizin.

BAKLAVA [ kıvrım]

 BAKLAVA [kıvrım]

Yufka açmasını bilmeyenlerin bile kolayca yapabileceği bir baklava.

MALZEMELER


3 adet yumurta
1 su bardağı süt 
1 su bardağı sıvı yağ
1 tutam tuz
1 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un


İÇİ İÇİN:

1 su bardağı ceviz

ŞERBETİ İÇİN:

4,5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu


ÜZERİ İÇİN:
250 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ


Şerbeti için: Şeker ve su kaynatılır. Limon suyu da konulduktan sonra ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Tarifin tamamı sayfanın altında.













 Yoğurma kabına yumurtalar kırılır süt, sıvı yağ, tuz, sirke ve kabartma tozu katılır. Un azar azar ilave edilerek hamur yoğurulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılır. Bezeler servis tabağı büyüklüğünde açılır.Resimde görüldüğü gibi büzülür. Tam ortaya ceviz konur. 4 köşe cevizin üzerine kapatılarak katlanır. Baklavalar ters çevrilerek fırın kabına dizilir. Üzerlerine kızdırılmış tereyağı ve sıvı yağ gezdirilir. 180 dereceye ayarlanmış fırında kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz üzerine soğuk şerbet gezdirilir.

Yufka Ekmek

Mayasız un su tuz ile yoğrulan hamur küçük toplar haline getirilir.Senitler de  oklava ile açılan hamurlar sac üzerinde pişirilir.



 Yukarıdaki resimdeki bayan komşumuz  Fatma açılan yufkaları pişiriyor.Aşağıdaki resimdeki komşumuz Hacer çok hızlı ve güzel yufka açar.Annemin komşuları.Resimde görülmeyen ben de dahil üç kişi daha var toplam beş kişi günde elli kilo unu ekmek yapabiliyor.






Yufka ekmeğinin en önemli özelliği dayanıklı olmasıdır. Türk kültüründe yardımlaşarak bir seferde komşu ve akrabaların da katılımıyla yapılır. Yapıldığı zaman ise herkes için çok miktarda yapılır. Üst üste dizilerek katman halinde stoklanır ve üzeri örtülür. Kullanılacağı zaman kuru yufkaların üzerine su serpilerek  biraz bekletilerek yumuşaması sağlanır. Yenmeye hazır hale gelen yufka, öylece yenildigi gibi dürüm olarak ya da çeşitli yemek malzemesi olarak da kullanılabilir.


Yufka Osmanlı İmparatorluğu mutfağının mirası olarak bu devletin eski toprakları üzerinde yer alan birçok ülkenin mutfağında bulunur. Yufkanın daha kalın bir biçimi Orta Asya Türk mutfağı kökenli görünmektedir. Yufka Kâşgarlı Mahmud'un Divân-ı Lügati't-Türk sözlüğünde yuvga olarak belirtilmekte ve işlevi açıklanmaktadır
Ancak hamur açma tekniği yörelere göre farklılıklar göstermektedir.Yufkaların çaplarının büyüklügüne  göre isimlere de ayrılır.Yağlama bazlama bezdirme,şepit yuka gibi.