12 Mayıs 2015 Salı

Domates Dolması


  Taze sebze yemeklerinin zamanı geldi artık.Şimdi her mevsim her türlü sebze meyve bulunuyor ama önemli olan mevsiminde yemek.Sebzelerin de meyvelerin de güneşte olgunlaşan normal şartlarda yetişmiş organik olanlarını tercih etmemiz lazım...Derken kuru sebzelerim aklıma geldi.Kalkıp bir kuru sebze haşlasam iyi olacak.Bol lifli tam benlik...
domateslerin yeşil yerleri resim için oradalar        

MALZEMELER

1 kg. domates
300 gr. yağlı kıyma
1 kahve fincanı pirinç
1 avuç dolusu bulgur
1 adet soğan
8-10 sap maydanoz
2 tatlı kaşığı nane
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz.kimyon
Yarım çay kaşığı karabiber

YAPILIŞI
 Soğan ve maydanoz ince doğranır. Domateslerin içi oyulur,içinden çıkan domatesler rendelenir.
 Bulgur ve pirinç yıkanarak doğranan soğan maydonozla buluşturulur.. Salça, nane, tuz ve karabiber,kimyon ilave edilerek bütün malzemeler karıştırılır. İçleri oyulan domatesler hazırladığımız malzemeyle doldurulur. Tencereye dizilir. 1 su bardağı kaynar su ilave ederek kapağı kapatılır ve kısık ateşte 20-25 dakika pişirilir. Sıcak servis yapılır.

Not:İstenirse domates veya salça sos eklenip pişirilir

 Sos: Sos tenceresine bir kaşık tereyağ alınarak eritilir.İçine bir tatlı kaşığı domates ve biber salçası eklenir.1,5 su bardağı su ilave edilerek kaynatılır. Bu sos domateslerin üzerine dökülür ve pişirilir.Afiyet olsun.

Mercimekli Bulgur Pilavı


Mercimekli Bulgur Pilavı: 


 Bu pilavı yaparken özellikle soğan kullanmadım.Sade bulgur ve mercimek,puantiyeli bir pilav olsun istedim.Tam da istediğim gibi puantiyeli oldu .Bu pilavı özellikle kış aylarında pişiriyorum....

Malzemeler
2 çay bardağı pilavlık bulgur
1 çay bardağı yeşil mercimek
1 fincan zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz,kırmızı biber
Hazırlanışı:


Mercimeği yıkayarak hafif yumuşayıncaya kadar haşlayın.Süzerek,haşlama suyunu kenara alın.  Yayvan pilav tavasına zeytinyağını ve tereyağını alın.  Bulguru ekleyin,kavurmaya başlayın 1-2 dakikanın ardından süzülmüş yeşil mercimeği ekleyin.2 dk kadar daha kavurun.Kenara ayırdığınız yeşil mercimeğin suyunu ölçerek gerekiyorsa sıcak su ekleyerek 4 çay bardağı sıcak su elde edin.Kavrulmuş mercimekli bulgura ekleyin,tuzunu ayarlayın.Kapağını kapatarak önce harlı sonra, yavaş ateşte pilavı pişirin.Demlenmesi için mutfak bezinizle bohçalayarak 15 dakika bekletin. 
Not:Turşu ile servis edin

Kabak Dolması


Bizde dolma genelde karışık yapılır kim hangi sebzeyi seviyorsa ondan yer.Bazısı kabak sevmez bazısı biber...Yeme alışkanlıkları aileden geçiyor çocuklara.Anne - baba ne yiyorsa bebeklikten itibaren çocuk da onu yiyor.Bizde yemek seçen yok ama tut ki misafir geldi..








Yapılışı:Kuru soğanı yemeklik doğrayın. Maydonozları taze naneyi de incecik doğrayın,domatesleri rendeleyin .Pirinçler iyice yıkayıp malzemeleri karıştırmaya başlayın. Bütün malzemeyi kariştırıp kabakları  hazırlayıncaya kadar bir kenarda bekletin.
Kabakları eşit şekilde 2-3 parçaya ayırıp içlerine sebze oyacağı ile temizleyin. Kabak içlerini atmayın daha sonra kabak çorbası yapmak için bir kenarda bekletin.  Pirinçleri yıkayın ve süzün. Domatesleri rendeleyin.
Dolma harcını kaşık yardımı ile biberlere doldurun. Üzerlerine domatesten kapak yapın. Bir tencereye dik olarak yerleştirin.

Dolma sosu: Salçayı bir tavada bir miktar yağ ile birlikte kavurun. Daha sonra içerisine 2 su bardağı sıcak su ilave edin ve bunu dolmalara dökün. Kaynayana kadar yüksek, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin. Pişip pişmediğini çatal batırarak kontrol edin.Kabak dolmaları rahat deliniyorsa pişmiş demektir. Afiyet olsun.


Malzemeleri:
5 adet kabak
250 gram dana kıyma
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet domates
Yarım demet maydanoz
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 Yemek kaşığı domates salçası
2 su bardağı sıcak su
Tuz,nane
Karabiber kimyon

Salma Bulgur Pilavı (tavuklu)



Sade pilavı babaannemin köyünde yaz, kış çokça yaparlar.Biz de genelde üzerine tavuk ya da et varsa sade pilav yapiyoruz.Hiç yemek yapmayan biri bile bu pilavı yapabilir.Özellikle gençlerin zararlı şeyler yerine bulguru terih etmelerini öneririm...

Malzemeler
1 kase bulgur
1,5-2 kase su
3 yemek kaşığı tepeleme tereyağ
Az zeytinyağı

Üzeri için tavuk budu veya tüm tavuk tuzlu suda haşlanır,küçük parcalara ayrılır.

Pilav hazırlanması: Bir tencerede su ve tuz kaynatılır.Bulgur ilave edilip kapağı kapatılır.Önce orta,sonra hafif ateşte suyunu çekip göz göz oluncaya kadar pişirilir.Üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir.Murfak bohçasına sarılır 15 dakika demlendirilir.

Servis edilirken tabağa önce pilav sonra didiklenmiş tavuk parçaları konulur.Pilav üstü tavuk.Afiyet olsun.