25 Mart 2015 Çarşamba

KARNIYARIK [TAVUKLU]

   
    TAVUKLU
  KARNIYARIK


MALZEMELER

Patlıcan
300 gr tavuk kuşbaşı
2 soğan
2 biber
2 domates
1 yemek kaşığı salça
maydanoz,karabiber

kırmızıbiber,tuz

HAZIRLANIŞI


 Patlıcan seçerken ince uzun şekli düzgün ve yumuşak,parlak patlıcanları seçmeliyiz.Farklı cinsleri var,en çok kullnanılan kemer patlıcanı,bir de bostan patlıcanı (tombul) var. O da genelde patlıcan salatalarında kullanılır.
Patlıcanları alacalı bir şekilde soyalım, ortadan bıçakla çizelim ve kızartalım. Kızaran patlıcanları uygun bir tepsiye dizelim.
Tavuk kuşbaşını kavuralım,soğaları doğrayıp kıymaya ekleyelim. Ardından biber ve
domatesleri doğrayıp ekleyelim.Salçalı su ekleyip iyice pişirelim. Suyunu çekince altını
kapatıp maydonozları katalım.Patlıcanları yardığımız yerden bıçakla birkaç çizik daha atıp içlerini dolduralım.Salçalı su hazırlayıp tepsinin kenarından altına dökelim [domatesten de bir sos hazırlayabilirsiniz]. Üzerini domates  biberle süsleyip fırına verelim …Afiyet olsun.

Yalancı Tavuk Göğsü

Tatlılara böreklere yalancı demek ne kadar dogru tartışılır.Ama dilimize bu şekilde yerleşmiş.Şimdilerde orjinal olmayana çakma diyorlar.Bizim tavuk göğsüde yalan söyleyemedigi için çakma oluyor.

  • Malzemeler
  •   1 litre süt,
  •  100 gram tereyağı veya margarin,
  • 1 paket vanilya,
  • 1 su bardağı toz şeker,
  • 1 su bardağı un,
  • 1 çorba kaşığı pirinç unu,
  • Damla sakızı (isteğe göre).
  • Tarçın,
  • kakaolu bisküvi (tepsinin altının yapışmaması için).
  Hazırlanışı Tavada margarini eritelim.Üzerine unu ilave edelim ve hafif rengi degişene  kadar kavuralım.Sonra içine sütü karıştıra karıştıra ilave edelim.Daha sonra vanilyayı, toz şekeri ilave edip, kaynayana kadar pişirelim.Son olarak damla sakızını ekleyelim.Hazırladığımız karışım sıcak iken, içine pirinç ununu ilave edip, blender ile 12-13 dakika çırpalım ve soğumaya bırakalım. (püf noktası çırpmaktır, sakız gibi olması için en az 10 dakika çırpalım).Bisküvileri robotta ufalayalım ve borcamın tabanına serelim.Üzerine, hazırladığımız tavuk göğsü karışımını dökelim buzdolabına kaldıralım.Servis etmeden önce dilimleyip spatula yardımı ile rulo yapalım.

Portakallı Pırasa

Pırasa: Yılın her mevsiminde yetişen bir bitkidir. Bazı ülkelerde salata, hamburger, "taco" ve daha birçok yiyecekle soğuk ve çiğ olarak yenir. Çin dahil olmak üzere bazı yerlerde, pırasa pişirilerek yenir ve pırasanın sapı en az yaprakları kadar önemlidir. Pırasa iştah açıcı ve uykuyu kolaylaştırıcı,zihin açıcı bir yiyecektir.Bir de  Konya civarında köylerde güzün kar yağmadan pırasayı toprağa gömerler( dogal depolama) bu pırasanın yemesine doyum olmaz.Çok tatlı olur pırasanın acılığından buruk tadından eser kalmaz.Bir pırasa sever olarak bu kadar övgü yeter şimdilik.

Malzemeler
1 kg pırasa
2 havuç
2 çorba kaşığı pirinç
1 tatlı k. tuz
1 tatlı k. şeker,
1 çay bardağına yakın zeytinyağı
1 su bardağı portakal suyu
1 su bardağı su

HAZIRLANIŞI:  Havuçları pırasaları yıkayıp ayıklayıp doğruyoruz. Yayvan bir tencerede zeytinyağı ile havuçları sotelemeye başlıyoruz. Pırasayı da ekliyoruz ve yıkadğgımız pirnici ilave ediyoruz.Tuzunu ve toz şekerini atıyoruz. Soğuk suyunu döküyoruz. Portakal suyunu sıkıp ilave ediyoruz. Kapağını kapatarak kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Ilık servis ediyoruz.AFİYET OLSUN.